OBLIGACIONS DEL TREBALLADOR


1. Els treballadors tenen dret a una protecció efectiva en matèria de seguretat i salut en el treball.
El citat dret suposa l'existència d'un correlatiu deure de l'empresari de protecció dels treballadors enfront dels riscs laborals.
Aquesta obligació de protecció constitueix, igualment, un deure de les administracions públiques respecte al personal al seu servei.


Els drets d'informació, consulta i participació, formació en matèria preventiva, paralització de l'activitat en cas de risc greu i imminent i vigilància del seu estat de salut, en els termes previstos en aquesta Llei, formen part del dret dels treballadors a Una protecció eficaç en matèria de seguretat i salut en el treball.

2. En compliment de l'obligació de protecció, l'empresari haurà de garantir la seguretat i la salut dels treballadors al seu servei en tots els aspectes relacionats amb el treball. A aquests efectes, en el marc de les seves responsabilitats, l'empresari realitzarà la prevenció dels riscos laborals mitjançant la integració de l'activitat preventiva en l'empresa i l'adopció de quantes mesures siguin necessàries per a la protecció de la seguretat i la salut dels treballadors , amb les especialitats que es recullen en els següents articles en matèria de pla de prevenció de riscos laborals, avaluació de riscos, informació, consulta i participació i formació dels treballadors, actuació en casos d'emergència i de risc greu i imminent, vigilància de la salut, i mitjançant la constitució d'una organització i dels mitjans necessaris en els termes establerts en el capítol IV d'aquesta llei.

L'empresari desenvoluparà una acció permanent de seguiment de l'activitat preventiva amb l'objectiu de perfeccionar de forma contínua les activitats d'identificació, avaluació i control dels riscos que no s'han pogut evitar i els nivells de protecció existents i disposarà de la necessària per a l'adaptació de les mesures de prevenció assenyalades en el paràgraf anterior a les modificacions que puguin experimentar les circumstàncies que afecten la realització del treball.

3. L'empresari haurà de complir les obligacions establertes en la normativa sobre prevenció de riscos laborals.

4. Les obligacions dels treballadors establerts en aquesta Llei, l'atribució de funcions en matèria de protecció i prevenció a treballadors o serveis de l'empresa i el recurs al concert amb entitats especialitzades per al desenvolupament d'activitats de prevenció complementaran les accions de l'empresari, sin que per això li eximeix del compliment de la seva obligació en aquest assumpte, sense perjudici de les accions que pugui exercir, en el seu cas, contra qualsevol altra persona.

5. El cost de les mesures relatives a la seguretat i la salut en el treball no ha de recaure en cap manera sobre els treballadors.

Comentarios